Πιλοτική Λειτουργία

Εκκλησίες

1. Άη Γιώργης του Βουνού

Πάνω από την κατοικημένη περιοχή, θα βρείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Το μοναστήρι θυμίζει οχυρό αφού περιστοιχίζεται από έναν ψηλό τοίχο ο  οποίος περιβάλλεται από μια πλατεία-αυλή στην οποία περιλαμβάνεται μια μικρή εκκλησία, μερικά κελιά και βοηθητικά δωμάτια. Για να φτάσετε εκεί, πρέπει αφού ανεβείτε 400 σκαλιά, να κάνετε πεζοπορία περίπου 10-15 λεπτά. Η εκπληκτική θέα κατά τη διαδρομή θα αποζημιώσει τη κούρασή σας. Η μικρή εκκλησία χτίστηκε το 1759 στη θέση μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Μέσα στο μοναστήρι, κατεβαίνοντας δέκα σκαλιά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα υπόγεια κρύπτη αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο. Στην κρύπτη, υπάρχει και μια επιβλητική πηγή απ όπου βγαίνει δροσερό νερό.

Σημαντικό tip: Πριν την επίσκεψή σας, μάθετε αν το μοναστήρι είναι ανοιχτό στο κοινό. Αν όχι ζητήστε τα κλειδιά από τον ιερέα.

2. Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο είναι χτισμένο πάνω στα συντρίμια της Δωρικής ακρόπολης και πρόκειται για το παλαιότερο μνημείο του νησιού. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το οικισμό και μπορείτε να φτάσετε με 2 τρόπους. Ο εύκολος είναι να οδηγήσετε ως εκεί. Ο δύσκολος, είναι μεν συντομότερος, αλλά προϋποθέτει περπάτημα απόστασης 1 χιλιομέτρου σε ανηφορικό δρόμο. Αν το προτιμήσετε μη ξεχάσετε να φορέσετε άνετα παπούτσια και να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η θέα από εκεί πάνω θα σας αποζημιώσει. Στην περιοχή του παλιού φρούριου, υπάρχουν μικρά περεκκλήσια και εκκλησίες. οι σημαντικότερες αυτών είναι η Παναγιά του Κάστρου και η εκκλησία του Άγιου Στέφανου που βρίσκονται στους πρόποδες του κάστρου.  Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές καλοδιατηρημένες δεξαμενές που χτίστηκαν κατά την τουρκική εποχή.

Tip: Προγραμματίστε την επίσκεψη σας κατά το ηλιοβασίλεμα!

3. Καθεδρικός Ναός Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης 

Στα Χωράφια θα δείτε το καθεδρικό ναό του Άγιου Κωνσταντίνου και της Άγιας Ελένης, οι οποίοι θεωρούνται οι προστάτες του νησιού. Ο ναός χτίστηκε το 1835 ξεχωρίζοντας με το ιδιαίτερο καμπαναριό του. Επίσης, δίπλα του είναι Σαντράπεια Σχολή, χτισμένη το 1903 σ’ ένα όμορφο νεοκλασσικό κτίριο, και το Παρθεναγωγείο. Τα κτίρια βρίσκονται στη πλατεία Αυλόγυρου, η οποία είναι στρωμένη με παραδοσιακό μωσαϊκό, το λεγόμενο κοχλάκι στη τοπική διάλεκτο. Απέναντί τους θα δείτε τη πλατεία της Παναγιάς, με τις εκκλησίες της Παναγίας και του Άγιου Σπυρίδωνα, χτισμένες αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης εδώ θα συναντήσετε και το άγαλμα της Κυράς τη Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η μισοτελειωμένη εκκλησία είναι του Άη Γιώργη του Σαντραπέ, και χτίστηκε από τους ευεργέτες του νησιού Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ. Το 2020, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης του μνημείου, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποπεράτωσή του.

4. Άη Γιώργης του Νησιού

Απέναντι από το λιμανάκι του Μανδρακίου, υπάρχει η νησίδα του Άη Γιώργη με το παρεκκλήσι του ομώνυμου αγίου κι έναν απίθανο κολπίσκο με τιρκουάζ νερά. Το ιδανικό μέρος για να περάσετε τη μέρα σας κολυμπώντας κι εξερευνόντας το βυθό με τη βοήθεια ενός αναπνευστήρα. Υπάρχει επίσης ένα εστιατόριο , στη περίπτωση που πεινάσετε. Για να πάτε εκεί, πρέπει να νοικιάσετε μια βάρκα-ταξί από το λιμάνι.

5. Αη Γιώργη του Πηγαδιού

Η Εκκλησία του Αη Γιώργη του Πηγαδιού, χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται περίπου στη μέση της ανατολικής πλευράς του λιμανιού. Η κύρια πλατεία του νησιού είναι αφιερωμένη στη χώρα της Αυστραλίας, όπου πάρα πολλοί Καστελλορίζιοι μετανάστευσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.